Možnosti za športne aktivnosti je veliko. Omenimo nekaj najbolj priljubljenih.

  • Kolesarjenje - za kar okolica Šentjerneja ponuja mnogo lepih poti, primernih za vse vrste kolesarjev in njihove zmožnosti.
  • Ribolov - ribolov na reki Krki, njenih pritokih in jezerih je lahko sproščujoče preživljanje počitnic. Krka ponuja vse vrste športnega ribolova. Pa naj bo to beličarjenje v spodnjem toku, lov ščuke, krapa, platnice, linja in drugih, ali zimski lov sulca. V njenem zgornjem toku je mogoče muharjenje na postrvi in lipana. Za ribji staleža je zadolžena Ribiška družina Novo mesto
  • Pohodništvo - Gorjanci in okoliški hribi
  • Kasaške dirke
Dolenjska je posejana z gradovi in je na splošno zelo bogata s kulturno dediščino. Novo mesto je zanano kot mesto situl. Nekateri gradovi so urejeni v muzeje ali galerije, drugi pa so prepščeni času. Najbližji nam so Gracarjev turn, Prežek. Kulturno zanimiva je Galerija Božidarja Jakca, ki ponuja stalne razstave in formo vivo.
V okolici se nahajajo kar tri večja zdravilišča, ki ponujajo kopanje v termalni vodi, masaže in ostale sprostitvene aktivnosti in storitve


toplice
V neposredni bližini Šentjerneja se nahaja edina še delujoča kartuzija na Slovenskem, kartuzija Pleterje. V sklopu kartuzije deluje tudi muzej na prostem in prodajalna z njihovimi lastnimi proizvodi, med katerimi so najbolj poznana vina, žganja in čebelji pridelki.
V neposredni bližini zidanice, v vasi Sela, se nahaja tudi Jahalna šola Hosta, kjer se ponašajo s čredo Lipicancev. Kobilarna in jahalna šola Hosta je ena največjih privatnih rej Lipicanca v Sloveniji in tudi v Evropi. Izhaja iz družinske tradicije reje konj na razmeroma majhni kmetiji v vasi Sela pri Šentjerneju. Vzrejamo izključno eno pasmo konja, to je Lipicanca.